20,000 RAKYAT MALAYSIA MATI AKIBAT PENYAKIT BERKAITAN ROKOK – CAP

Loading...

Related image

 

 

 

 

GEORGE TOWN – Kira-kira 20,000 rakyat negara ini dianggarkan mati akibat penyakit berkaitan rokok setiap tahun.

Naib Pengerusi Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) Mohideen Abdul Kader berkata, situasi ini amat membimbangkan berikutan bilangan perokok dijangka semakin meningkat, sekali gus menyaksikan tembakau terus menjadi penyebab utama terbesar dunia yang menyumbang kepada kematian tahunan.

“Jika mereka semua merokok sekotak 20 batang setiap hari, rakyat Malaysia telah merokok 4.6 juta batang rokok sehari dan bayangkan kesannya ke atas ekonomi keluarga dan negara,” katanya pada sidang media bersempena Hari Tanpa Tembakau Sedunia di sini, hari ini.

Mohideen berkata purata perbelanjaan rokok bagi setiap perokok dianggarkan RM178.8 sebulan dan jumlah itu memberikan impak besar dalam perbelanjaan sesebuah isi rumah.

Katanya, penggunaan rokok elektronik atau vape juga patut dihentikan dan kerajaan perlu berpendirian lebih tegas dengan mengambil langkah mengharamkan vape.

“Walaupun ada hujah mengatakan bahawa rokok elektronik membantu perokok berhenti merokok, ia juga menggalakkan mereka untuk merokok menggunakan peranti ini dengan kepercayaan bahawa ia kurang berbahaya,” katanya. – Bernama
sumber: kosmo

Loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*