5 Cara Mudah Untuk Buang Lipas Dalam Kereta

Image result for cockroach in the car

Image result for cockroach in the car

Serangga yang paling annoying dalam hidup aku. Kenapa aku benci lipas? Sebab ia merayap dengan laju dan mengerikan. Geli weh. Kalau jumpa kat bilik mesti ambik penyapu sapu keluar. Kalau kat bilik air aku jirus dia sampai lemas masuk dalam longkang. Begitu anti aku dengan lipas ni. Boleh kata aku ni macam ‘Oggy’ dalam cerita ‘Oggy and the Cockroaches’ tu haha.
Ok sekarang aku nak share petua menghalau lipas dalam kereta.
1. Guna kapur semut atau lipas
kapur lipas
Beli kapur semut atau lipas biasa kat kedai hardware ada jual. Tabur sikit dalam kereta. Sekali terkena kapur tu akan menyebabkan lipas ni kehilangan fungsi saraf dalam 4 jam, tak boleh bergerak dan akhirnya mati setelah 10 jam. Mati terseksa secara perlahan. Macam pembunuh kejam kan? Hahaha.

2. Guna spray lipas
spray lipas
Banyak ada jual kat supermarket. Cari yang mesra alam. Karang terlebih sembur, lipas tak mati yang naik kereta pulak mati. Innalillah…
3. Guna perangkap lipas
perangkap lipas
Kalau terer buat sendiri. Kalau tak beli je. Senang. Kalau aku tak sanggup nak pegang perangkap ni. Tengok lipas je dah geli. Penggeli ya amat dengan lipas.
4. Guna daun pandan
halau lipas daun pandan
Haaa…yang ni cara paling baik dan mesra alam. Kurang kejam berbanding 3 cara tu. Ikat daun tu lepas tu letak dalam kereta. Lipas paling anti dengan bau pandan ni. Maka bertempiaran la diorang lari lintang pukang. Disamping tu dapat jugak hilangkan bau yang kurang enak dalam kereta.
5. Guna Serai Wangi
Serai wangi ni bukan saja boleh halau lipas, tapi apa juga serangga lain. Kalau lumur kat kulit nyamuk pun tak berani dekat. Serangga memang tak suka bau serai wangi ni, so memang berkesan untuk halau lipas. Spray je kat keseluruhan kereta.
Jadi, kepada mereka yang anti lipas seperti aku boleh la aplikasikan petua menghalau lipas yang aku bagi ni..
Kalau ada yang nak try petua ni pon boleh.
– Minyak masak terpakai
– Majerin
– Susu pekat manis
Campurkan ketiga-tiga bahan di atas di dalam satu bekas.
Letak semalaman dalam kereta, esok pagi boleh tuai hasilnya
kredit: mamalink.com.my / penmerah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*