KAJIAN: Air Liur Semasa Tidur, Petua Awet Muda

Loading...

Setiap wanita ingin kelihatan cantik dan paling penting nampak muda dari usia sebenar. Jadi tidak hairanlah jika ada yang sanggup berhabis ribuan ringgit demi menjaga kecantikan.

Tapi sebenarnya ada cara paling mudah dan jimat untuk kelihatan muda.

Dr. Zubaidi Haji Ahmad kongsikan petua tersebut menerusi laman Facebook miliknya.

Rupanya rahsia nak kekal sihat & cantik senang je

“Baru-baru ini saya terbaca mengenai salah seorang bekas Presiden Seokarno, Hartini yang terkenal sihat dan cantik sehingga usia tua beliau.

“Antara amalan sepanjang hayatnya ialah minum air putih selepas bangun pagi sebelum mencuci mulut.”

Amalan minum air putih selepas bangun tidur terbukti baik untuk kesihatan

“Nampaknya amalam ini telah lama diamalkan oleh ramai orang dari berbagai bangsa dan budaya. Yang saya ingin sentuh disini ialah aspek Sains amalan ini.

“Apa khasiat minum air diwaktu pagi sebelum mulut dicuci? Didalam badan kita ada suatu molekul yang tersangat penting untuk kesihatan iaitu Nitric Oxide (NO).”

Ini antara kuasa air liur yang ramai tak tahu

“NO bertindak mengawal tekakan darah sebagai neurotransmitter, anti-penuaan, anti-oxidant, anti-inflammatory dan banyak lagi peranan penting.

“Ada banyak cara Allah SWT yang Maha Pencipta memberikan NO kepada kita, makhluknya. Salah satu cara ialah dengan bakteria-bakteria tertentu di dalam rongga mulut dan hidung kita menghasilkan NO secara semula jadi terutamanya ketika kita tidur.

“NO yang terhasil itu terkumpul di dalam air liur semasa tidur. Jika kita bangun dan minum air kosong, NO didalam air liur dibawa ke dalam perut yang kosong dan diserap dalam peredaran darah. NO sangat penting untuk kesihatan jantung terutamanya.”

Loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*