Masih Ingat Kisah Pembunuhan Pengasas AMBANK? Anaknya Akhirnya Tampil Dedahkan Sesuatu Mengenai Kematian Bapanya !

Loading...

KUALA LUMPUR: Penarik kereta, Koong Swee Kwan yang didakwa membunuh pengasas Kumpulan Perbankan Arab Malaysia (AmBank), Hussain Ahmad Najadi, empat tahun lalu dihukum gantung sampai mati oleh Mahkamah Tinggi di sini, hari ini.

Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Ab Karim Ab Rahman memutuskan demikian selepas Swee Kwan, 48, didapati bersalah dan berpuas hati pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah terhadap kes pendakwaan.

Ab Karim juga menjatuhkan hukuman penjara 18 tahun terhadap Swee Kwan kerana didapati bersalah cuba membunuh isteri pengasas Ambank itu, Cheong Mei Kuen, 53.

Mahkamah memerintahkan Swee Kwan menjalani hukuman penjara itu bermula daripada tarikh dia ditangkap pada 23 September 2013.

Ab Karim dalam penghakimannya berkata, mahkamah mendapati bahawa keterangan Swee Kwan adalah tidak logik dan difikirkan semula semata-mata.

Swee Kwan didakwa membunuh Hussain, 75, di tempat letak kereta Tokong Cina Kuan Yin di No 4, Lorong Ceylon di sini antara jam 1.30 tengah hari dan 2 petang, pada 29 Julai 2013 mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman mati mandatori.

Dia juga berdepan pertuduhan cubaan membunuh Mei Kuen di tempat dan pada masa sama mengikut Seksyen 307(1) Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara 20 tahun, jika sabit kesalahan.

Pada 5 September 2014, Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Mohd Azman Husin menjatuhi hukuman gantung sampai mati terhadapnya atas tuduhan membunuh Hussain dan hukuman penjara 18 tahun kerana didapati bersalah cuba membunuh Mei Kuen.

Pada 14 Disember 2016, panel lima hakim Mahkamah Persekutuan yang diketuai Tan Sri Zulkifli Ahmad Makinuddin mengetepikan sabitan dan hukuman gantung sampai mati terhadap Swee Kwan dan memerintahkan kes itu dibicarakan semula di Mahkamah Tinggi.

Dalam kejadian itu, Hussain maut manakala isterinya cedera parah setelah ditembak dari jarak dekat di kawasan parkir kereta sejurus keluar dari tokong berkenaan selepas berunding mengenai urusan perjanjian tanah.

SUMBER

Bapa saya dibunuh kerana melaporkan rasuah ! kata anak pengasas AmBank

 

Pembunuhan kejam pengasas kumpulan Perbankan Arab Malaysia Hussain Ahmad Najadi (gambar) pada tahun 2013 tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) , Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, hari ini.

“Kita tahu motif di sebalik pembunuhan itu. Pembunuh itu telah ditangkap dan dihukum mati. Ia tiada kaitan dengan 1MDB,” kata Khalid. Baca lagi di sini.

Itu kata Ketua Polis Negara, tapi anak mangsa pembunuhan kejam itu berkata : 
Bapa saya dibunuh kerana melaporkan rasuah di AmBank!

Pascal Najadi anak kepada pengasas AmBank Hussain Ahmad Najadi yang dibunuh kejam itu menyatakan rasa kesal dan terkilannya terhadap PDRM yang menurutnya gagal menyiasat kes pembunuhan bapanya itu dengan wajar dan berkesan.

Beliau percaya bapanya telah dibunuh kerana mendedahkan kebimbangannya tentang rasuah di bank yang telah diuruskan ayahnya.

Pascal Najadi, yang kini tinggal di Moscow, bercakap secara langsung kepada Sarawak Report petang ini mengesahkan keyakinannya sendiri bahawa ini adalah motif pembunuhan itu.

“Ini adalah satu pembunuhan terancang, bukan pembunuhan biasa. Kisah mengenai kuil itu tidak munasabah. Dia tiada kaitan dengan kuil tersebut. Mengapa anda akan membunuh seseorang hanya kerana satu pertelagahan kecil? “Tambah Najadi, merujuk kepada pertikaian yang diapungkan pada masa itu sebagai sebab untuk kematian bapanya.

Menurutnya, ayahnya telah bercakap tentangnya dipertemuan dengannya kali terakhir, empat hari sebelum dia meninggal dunia dan bahawa Hussain menyatakan mengenai isu tersebut telah merisaukannya:

Beliau juga berkata bahawa mereka [orang yang berkuasa] telah kehilangan plot dalam erti kata bahawa mereka secara melulu dan membelakangkan rakyat mereka sendiri meraih berbilion-bilion ringgit daripada pembinaan, minyak dan gas untuk pertahanan & pengangkutan. Beliau menegaskan bahawa adalah tidak siuman bahawa mereka tidak memikirkan tentang generasi yang akan datang untuk satu saat, semata-mata tidak.

“Ayah saya seorang yang jujur, tidak rasuah. Beliau, ibu saya dan saya adalah sama. Jika kita melihat aktiviti jenayah kita mungkin akan melaporkannya dengan segera kepada saluran atas ke bawah saluran yang betul dan sesuai. ”

Walau bagaimanapun, Pascal Najadi mengatakan bahawa dia tidak pernah diberitahu mengenai bapanya membuat laporan polis. Beliau percaya bahawa akan menjadi lebih berkemungkinan bahawa beliau akan melaporkan kebimbangan kepada pegawai tertinggi:

“Itu bukan gayanya, kerana itu merupakan untuk meneka sesuatu yang apabila anda tidak mempunyai maklumat atau pengetahuan mengenainya untuk membuat laporan Polis … Saya percaya bahawa dia akan pergi kepada pengawal selia kanan untuk melaporkan terus mengenai penemuannya melibatkan sejumlah besar dirompak”.

Najadi juga mengatakan bapanya baru-baru ini telah bercakap tentang bagaimana beliau telah menolak tawaran untuk terlibat dalam amalan rasuah yang dikemukakan kepadanya oleh wakil-wakil dari UMNO:

“Dia memberitahu saya dengan bangga bahawa dia tidak melayan satu tawaran secara tidak langsung. Mereka tawarkan Ayah saya untuk flip (sebagai go antara) bahagian tanah KLCC yang sangat besar .

Ayah saya memberitahu mereka bahawa dia tidak akan melakukan apa-apa yang flop flip rasuah dan lain-lain.

Dia sangat lantang anda tahu. Bahawa mungkin adalah musuh terbesar beliau, untuk bercakap benar… sentiasa

Mengapa tiada siasatan?

Pascal Najadi mengesaki plot cuba ‘menutup’ kerana kegagalan polis Malaysia untuk memburu penyerang atau untuk menyiasat apa yang berlaku.

Yang sangat dikesalkannya adalah kegagalan PDRM untuk memberitahu keluarga atau untuk menyoalnya tentang apa bukti yang mungkin dia punyai berkaitan urusan bapanya.

Beliau hanya menerima satu panggilan daripada seorang pegawai polis junior yang lancar bercakap bahasa Inggeris; memaklumkan mengenai kematian bapanya itu. Selepas itu keluarganya tidak dihubungi selanjutnya, katanya.

Pembunuh dalam kes itu akhirnya ditangkap dan dia telah menamakan lelaki yang telah mengupahnya RM20,000 untuk menembak. Walau bagaimanapun, Najadi mengatakan tidak ada bukti Polis Malaysia membuat apa-apa usaha untuk menangkap lelaki yang mengupah itu, yang dikesan di Australia dan dipercayai ada kaitan dengan orang penting dalam kerajaan.

“Malaysia tidak pernah memburunya dan kesnya telah digugurkan. Saya tidak mempunyai penjelasan bagi pembunuhan ini kecuali rasuah di bank dan dalang nya telah dilepaskan melarikan diri melalui Sydney. Malaysia tidak menyusuli melalui Interpol. Beliau seorang rakyat Malaysia, menaiki penerbangan ke Sydney walaupun dia adalah seorang suspek serta-merta. Australia mengesan dalang ini ke Shanghai, tetapi Malaysia tidak pernah memburunya ”

SUMBER

kredit: gedebakviral.net

Loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*