MENGEJUTKAN! Solat Berjemaah Sebelum Balik Sekolah Benda Bodoh Dan Menyusahkan- Zaid Ibrahim

Loading...

 

 

Usaha Pejabat Pendidikan Daerah Kuantan mewajibkan pelajar sekolah seluruh kawasan berkenaan solat berjemaah sebelum pulang ke sekolah disifatkan bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim sebagai menyusahkan pelajar.

Katanya, alasan arahan itu dikeluarkan untuk membina karakter warga sekolah dengan mendirikan solat adalah mengarut.

“Ini adalah satu dari banyak lagi perkara bodoh yang pendidik kita sebarkan kepada pelajar kita, satu lagi sekolah sia-sia. Nak bina karakter? Ajar mereka makna kejujuran, integriti dan kerja keras.

“Ajar mereka bersikap tegas dan pengorbanan, dan tunjukkan mereka contoh tokoh masyarkat (jika ada) yang menunjukkan karakter yang kuat. Mudah sahaja.

“Amalan keagamaan ini semua menyusahkan pelajar, yang sudahpun terbeban dengan banyak lagi amalan-amalan lain sedia ada,” ujar ahli DAP itu menerusi blognya, semalam.

Kenyataan Zaid adalah respon kepada arahan Pegawai Pendidikan Daerah, Mohd Razali Mustafar yang mewajibkan pelajar mendirikan solat fardhu secara berjemaah selepas tamat persekolahan.

“Demi kecemerlangan murid-murid, kita meletakkan 5 fokus utama iaitu pembinaan karektor, teknologi maklumat dan komunikasi (ICT), kemahiran berkomunikasi dalam bahasa Inggeris, pemimpin pertengahan (guru) dan bijak sifir.

“Untuk itu, setiap sekolah menganjurkan solat berjemaah di kawasan sekolah dan untuk itu (solat) jangan sempitkan pemikiran untuk membina surau baharu atau besarkan.

“Asalkan tepat kiblat, solat berkenaan boleh diadakan di dewan atau tempat bersesuaian,” kata Mohd Razali.

Zaid turut mendakwa arahan mewajibkan sebagai amalan sempit yang tidak membantu masyarakat Melayu untuk lebih pintar belajar, memahami tanggungjawab peribadi atau mendidik masyarakat berdisiplin.

“Peningkatan ritual keagamaan di sekolah adalah satu lagi tanda bahawa pemimpin UMNO, pendidik dan pegawai telah kehilangan hilang akal. Ia menunjukkan dengan jelas bahawa mereka tidak lagi minat atau keupayaan lain untuk disampaikan kepada pelajar. Mereka sendiri mungkin mempunyai karakter yang lemah,” ujarnya.

Mengulas isu sama, Timbalan Pesuruhjaya PAS Pahang, Mohd Khairil Anuar Mohd Wafa dipetik Sinar Harian berkata, solat berjemaah langsung tidak mengganggu aktiviti harian pelajar ekoran waktu diluangkan hanyalah antara tujuh hingga 10 minit sahaja.

Ianya juga kata Mohd Khairil, membantuk dalam membentuk semangat kebangsaan dalam kalangan pelajar berbilang bangsa memahami dan menghormati agama lain.

“Melalui cara ini, dapat beri pendedahan kepada pelajar yang bukan Islam mengenai kewajiban bagi umat Islam menjaga solat lima waktu.

“Kebanyakannya mungkin sudah tahu. Tapi langkah sedemikian dapat membiasakan lagi mereka (bukan Islam) dengan perkara itu. Lagipun di mana lagi tempatnya untuk bentuk pelajar, kalau bukan di sekolah,” ujarnya.

Tambah beliau lagi, dengan mengarahkan pelajar solat berjemaah, pihak sekolah dapat memastikan pelajar-pelajar melaksanakan perkara wajib yang merupakan tiang agama.

“Lebih selamat bila suruh pelajar tunaikan solat terlebih dulu sebelum balik. Dengan berbuat demikian, tanggungjawab sekolah dalam bab itu sudah selesai. Sekali gus menunjukkan sekolah cukup ambil berat soal ibadat pelajar memandangkan solat adalah tiang agama,” katanya.

– mD sumber malaysiadigest

Sebelum ini   Datin Noor Azimah juga beri amaran PPD Kuantan kerana paksa semua sekolah buat solat jemaah pada pelajar!

Datin Noor Azimah beri amaran PPD Kuantan kerana paksa semua sekolah buat solat jemaah pada pelajar!

 

 

PETALING JAYA: Pihak terlibat dalam pendidikan mengingatkan pengetua sekolah dan Jabatan Pendidikan negeri yang sekolah kebangsaan bukan sekolah Melayu mahupun sekolah agama.

Pengerusi Kumpulan Bertindak Ibu Bapa bagi Pendidikan (PAGE), Datin Noor Azimah Abdul Rahim berkata, menjadi tanggungjawab pengetua dan guru besar untuk memastikan semangat kebangsaan dikekalkan di sekolah kebangsaan.

“Tetapi orang mungkin lupa. Ia memerlukan semangat kebangsaan. Ini kerana agama ada tempat dan masanya dalam kelas tertentu,” katanya kepada FMT.

Katanya, ibu bapa dengan anak yang berminat dalam agama boleh menghantar mereka ke sekolah agama atau tahfiz kerana ia lebih khusus.

Beliau mengulas peraturan baharu diumumkan Pegawai Pendidikan Daerah Kuantan, Mohd Razali Mustafar pada Rabu lalu, di mana semua sekolah di daerah itu wajib mengadakan solat berjemaah sebelum pelajar pulang ke rumah dalam usaha memperkukuhkan ketahanan diri mereka.

Katanya, sembahyang antara pengisian utama pihaknya membina karektor warga sekolah, khususnya murid untuk mencegah perkara negatif dalam mengharungi dunia kian mencabar.

Azimah yang kerap bercakap mengenai isu pendidikan berkata, pengetua sekolah perlu memastikan pelajar bukan Islam tidak diketepikan atau berasa terasing di sekolah kebangsaan.

Katanya, doa adalah baik dan patut digalakkan sebanyak mungkin, tetapi ia juga boleh dilakukan secara bersendirian.

Beliau berkata, keluarga atau individu biasanya berdoa sebelum meninggalkan rumah untuk perjalanan atau hari yang baik dan amalan Islam itu bukan bertujuan untuk memaksa sesiapa pun.

Bekas guru, Tan Ai Ming berkata, sekolah kebangsaan patut menyemarakkan semula semangat Rukun Negara, satu pengisytiharan falsafah kebangsaan sebagai cara menggalakkan perpaduan di kalangan anak muda.

Katanya, jika ini tidak dilaksanakan dan keadaan semasa berterusan di sekolah kebangsaan, semakin ramai ibu bapa akan memilih untuk menghantar anak mereka ke sekolah Cina, Tamil atau sekolah antarabangsa yang mahal.

Saifuddin berkata, kadangkala niat pengetua sekolah dan Jabatan Pendidikan negeri adalah baik, tetapi pendekatan mereka salah.

Bekas timbalan menteri pendidikan tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah meminta Jabatan Pendidikan Pahang segera menyiasat kesan peraturan itu kepada sekolah di Kuantan.

Beliau berkata, jabatan itu harus mengkaji jika tindakan itu mendorong lebih ramai ibu bapa India, Cina dan sesetengah ibu bapa Melayu menghantar anak mereka ke sekolah lain.

“Mereka menganggap sekolah kebangsaan seperti sekolah agama.”

Saifuddin yang kini ketua setiausaha sekretariat Pakatan Harapan berkata, pendidikan Islam sudah disediakan untuk pelajar Islam, di mana “guru boleh berdoa sebanyak mungkin dalam kelas itu”.

Beliau berkata, kadangkala niat pengetua sekolah dan Jabatan Pendidikan negeri adalah baik, tetapi pendekatan mereka salah.

“Masalahnya, kadangkala niat itu silap dilaksanakan,” katanya merujuk peraturan di Kuantan itu.

Pemimpin MCA, Datuk Seri Ti Lian Ker memberitahu FMT sekolah kebangsaan berjaya menarik ramai murid bukan Melayu sebelum ini dan lebih baik jika fokus ditumpukan kepada pendidikan, bukannya agama sebagai tugas dan tanggungjawab utamanya. FMT masih cuba menghubungi Razali untuk mengulas peraturan itu.

Semua sekolah di daerah Kuantan wajib menganjurkan solat berjemaah sebelum pelajar pulang ke rumah dalam usaha memperkukuhkan ketahanan diri mereka.

Pegawai Pendidikan Daerah, Mohd Razali Mustafar berkata, sembahyang antara salah satu pengisian utama pihaknya membina karektor warga sekolah, khususnya murid agar dapat mencegah perkara negatif dalam mengharungi dunia yang kian mencabar.

“Demi kecemerlangan murid-murid, kita meletakkan 5 fokus utama iaitu pembinaan karektor, teknologi maklumat dan komunikasi (ICT), kemahiran berkomunikasi dalam bahasa Inggeris, pemimpin pertengahan (guru) dan bijak sifir.

“Untuk itu, setiap sekolah menganjurkan solat berjemaah di kawasan sekolah dan untuk itu (solat) jangan sempitkan pemikiran untuk membina surau baharu atau besarkan.

“Asalkan tepat kiblat, solat berkenaan boleh diadakan di dewan atau tempat bersesuaian,” katanya ketika merasmikan Hari Anugerah Kecemerlangan Sekolah Kebangsaan (SK) Bukit Goh.

Razali berkata, berikutan program itu, beliau menyasarkan kira-kira 10% murid lelaki beragama Islam boleh menjadi pemimpin dalam masyarakat, boleh membaca al-Quran dengan baik, menjadi imam, membaca doa selamat dan tahlil.

sumber:FMT

 

Loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*