Panduan Betul Memakai Kanta Lekap Yang Ramai Tak Tahu

Image result for Kanta Lekap
Loading...

Image result for Kanta Lekap

Kredit foto: Arikb InTrend Malaysia 

sumber: http://intrend.com.my/

Jangan fikir nak cantik saja sehingga anda ketepikan faktor-faktor keselamatan. Ini panduan berguna kalau anda pengguna kanta lekap berwarna yang tegar.

Tips Memakai Kanta Lekap Dengan Betul 

1. Basuh tangan sebersih- bersihnya. Lap sehingga kering ketika kamu memakai atau mengeluarkan kanta lekap. Jangan lupa tutup penutup sinki.

tips memakai kanta 1

2. Keluarkan satu kanta lekap dan letakkan di hujung jari untuk periksa kanta lekap. Jika ia berbentuk melengkung seperti bowl, ia berada di kedudukan betul.

tips memakai kanta 2

3.  Jika kanta lekap dalam kedudukan terbalik, titikkan air (khas untuk kanta lekap) dan terbalikkan pada tapak tangan. Periksa sekali lagi untuk memastikan ia betul.

tips memakai kanta 3

4. Buka kelopak mata. Usah berkelip. Gunakan jari hantu untuk menarik birai mata bawah. Dengan jari telunjuk, letakkan kanta lekap dengan lembut pada bola matamu.

tips memakai kanta 4

Tips Simpan Kanta Lekap dengan Selamat 

1.  Keluarkan kanta lekap daripada matamu dengan lembut. Gunakan dua hujung jari. Lakukan berhati-hati. Usah panik jika kanta lekap melekat selepas dikeluarkan.

tips simpan kanta 1

 

2. Untuk membetulkannya, titikkan air (khas untuk kanta lekap) dan gosokkan kanta lekap ke kiri dan ke kanan. Kanta lekap yang melekat pasti terbuka semula.

tips simpan kanta 2

3. Untuk membersihkan dan mengelak daripada jangkitan, cuci kanta lekap pada kedua- dua belah (luar serta dalam) dengan air selama lima saat.

tips simpan kanta 3

4. Simpan di dalam bekas dan tuang air (khas untuk kanta lekap). Ia tahan enam jam, berupaya membersih, reconditions, membilas, nyahjangkit serta menyimpan.

tips simpan kanta 4

Loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*