TULAR! KISAH PENURUNAN BERAT BADAN 37KG SEORANG GADIS

Loading...

Latarbelakang Aku

Meh aku nak cerita sikit pasal diri aku. Aku Syahirah, asal Pulau Pinang. Dari kecik aku memang kuat makan. Nasi adalah makanan kegemaran aku. Makan pagi, tengahari, malam, memang aku akan bantai nasi. Sekali makan memang aku akan tambah nasi dua pinggan. Aku ni anak tunggal, jadi mak aku memang jenis suka masak lauk kegemaran aku, nasi kandar, ayam sambal, gulai daging, rendang, dan macam macam lagi. Senang cerita, memang semua lauk kegemaran aku jenis-jenis yang sedap di tekak. Masa aku kecik, ramailah yang puji aku comel semua pipi tembam, badan pun jenis berisi. So sebagai budak kecik, agak comel bila badan berisi. Tambah pula rambut aku kerinting macam mee maggi. Orang memang tertarik dengan aku. Dengan adanya pujian-pujian dari orang, aku jadi yakin je bila nak makan. Tak pernah aku kisah pasal berat badan. Nak pakai baju susah bukan hal aku. Mak aku yang tolong beli baju. Oh, lupa nak bagitau, selain masakan mak aku, aku jugak suka beli makanan bergoreng yang dijual depan rumah aku. Antaranya, nuget ayam, sosej, pisang goreng, keropok lekor, dan lain lain. Tak cukup dengan tu, selalunya aku memang akan beli air berkarbonat untuk melengkapkan nikmat makan tu. Dahsyat kan selera aku!

  • Berat Badan Mendadak

Masa umur aku mencecah 12 tahun, berat badan aku mulai naik dengan mendadak sampai mencecah 60KG. Tambahan pulak, masa tu aku baru mula datang haid. Nafsu makan masa tu memang tak tentu. Kalau aku rasa nak beli kek, aku terus gi beli. Kalau aku rasa nak makan coklat, aku terus je ajak mak aku singgah 7-Eleven. Kalau tak dapat, aku memang merajuk. Jadi, nak tak nak, memang ibubapa aku akan ikut kehendak selera aku yang macam raksasa ni. Kalau kat sekolah, orang tak ejek aku gemuk, sebab aku perangai macam ganas sikit. Aku buli orang ada lah. Takde orang berani cakap aku gemuk. Perkara ni membuatkan aku sangat yakin dengan diri aku walaupun hakikatnya untuk orang yang tingginya hanya 156CM, aku memang dalam kategori obesiti yang membimbangkan.

 

 

Masa aku umur 15 tahun, aku mula turun sikit berat badan sebab masa tu terpaksa menyertai pasukan kawad dan pelbagai lagi aktiviti kokurikulum. Tapi tak pernah turun banyak pun berat badan aku. Kalau turun dalam 2 KG, lepas seminggu naik balik 4KG sebab makan nasi lemak sambal sotong mak aku dan macam-macam lagi. Tapi masa zaman sekolah menengah, keyakinan diri aku mulai pudar. Masa ni semua orang nak bercinta, aku pun sebagai perempuan ada rasa nak bercinta. Tapi setakat suka-suka kat orang tu memang ada, bercinta memang takde. Perasaan ingin bercinta tu aku simpan je, sebab nak tutup kelemahan diri aku. Aku tau memang takde orang akan terus nak bercinta dengan orang gemuk. Aku tau majoriti orang akan mahu bercinta dengan orang kurus jika diberi pilihan. Aku tak kisah sangat, biasalah manusia mesti mahu yang cantik dan sedap dipandang.

  • Kesedaran Mula Terdetik

Lepas sekolah menengah, aku makin malu dengan fizikal aku. Masa tu berat badan dah mula mencecah 90KG. Aku dapat tawaran untuk sambung pengajian ke tahap diploma. Hati aku berdebar banyak kali jugak bila ingat macam mana nak tempuhi alam universiti dengan keadaan badan yang memalukan. Bila tiba hari pendaftaran, memang aku sedih sangat. Bukan apa, takut dicemuh orang. Tapi semuanya agak berjalan lancar termasuklah kelas dan pengurusan kolej. Sampailah suatu masa aku perasan kawan aku makin kurus. Padahal dia pun berat badan agak sama macam aku masa kami mula kenal. Aku sangat gembira tengok perubahan diri dia. Pada waktu yang sama aku rasa sedikit sedih sebab aku masih di takuk yang lama, takde perubahan apa pun pada fizikal aku kecuali makin besar.

Satu hari aku beranikan diri untuk tanya kawan aku tentang rahsia perubahan berat badan dia. Dia seronok bila aku tanya dia tips untuk kuruskan badan. Dia bagitahu aku dia kawal pemakanan dan suka naik turun tangga. Memang tak guna lif kalau nak ke kelas atau balik ke bilik kolej. Lepas tu dia bagitau aku, dia ada selera tinggi jadi dia cuba tahan selera makan dia dengan suplemen Green Coffee. Aku memang jenis tak percaya sangat pil-pil atau suplemen kurus ni. Mula-mula aku macam sangsi sebab macam tak percaya biji kopi boleh turunkan berat badan. Tapi bukti ada depan mata kot, kawan aku memang makin kurus. Kawan aku yakinkan aku beli satu botol dulu untuk cuba kesesuaian badan aku dengan suplemen ni. Aku tempah suplemen Green Coffee dan kurang dari seminggu sampailah suplemen tu.

 

  • Berat Badan Turun Mendadak!

Aku mula makan suplemen Green Coffee mengikut arahan pada botol. Pada hari pertama, aku memang rasa kenyang dan bertenaga. Selera makan aku berkurangan dan aku mula berpeluh dengan kuat. Kawan aku cakap bila berpeluh kuat, maknanya metabolisme aku sedang bekerja dengan betul. Pastu aku fikir betul jugak apa dia cakap sebab aku pernah terbaca artikel yang mengatakan orang gemuk punya metabolism rendah sebab tu badan cepat simpan lemak. Setelah seminggu, aku timbang berat badan aku dah jadi 85KG. Kawan aku puji aku atas ketahanan aku selama seminggu. Setelah sebulan, sedar tak sedar, berat badan aku dah jadi 66KG. Aku terkejut sangat sebab telah menurunkan berat badan sebanyak 24KG dalam masa sebulan! Aku teruskan amalan harian dengan makan suplemen Green Coffee pada bulan seterusnya, dan sekarang berat badan aku adalah 53KG! Berat badan yang ideal untuk diri aku. Ibubapa aku pun sangat gembira tengok perubahan diri aku. Sekarang aku ambik suplemen Green Coffee untuk mengekalkan berat badan ideal ni. Aku tak sanggup dah nak gemuk. Sekarang keyakinan aku dah pulih. Cari baju pun senang! Yang paling seronok, kalau raya, takdelah aku asyik kena tegur dengan saudara mara pasal berat badan aku.

 

 

Kepada korang yang nak turunkan berat badan, cubalah amalkan suplemen Green Coffee. Kalau rajin, boleh bersenam dan kawal pemakanan jugak. Mesti keputusan lebih gempak! Jom kurus!

Sumber: honeyworldnow

 

 

Loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*